Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korektní Sněhurka

Každý dobrý skutek musí být po záskuze potrestán. To bez debat platí. Ale, že dostanu po čumáku, když se rozhodnu s dětmi jít do kina za odměnu  na Sněhurku....

Dílko má na svědomí Tarsen Singh a do hlavních rolí angažoval božskou Julii Roberts, neokoukanou Lily Collins a fešácky nenáročného Armie Hammera.To, že film vznikl v USA by mělo obezřetnému divákovi poradit, aby v pudu sebezáchovy zapomněl na Sněhurku tak, jak ji zná z pohádkových knížek a nespoléhat na odkaz Walta Disneyho. Správně! Nezůstane kámen na kameni.

Kdo se těšil na bezbrannou křehotinku pro naivitu spočívající ve skleněné rakvi čekajíc na princův polibek, má zkrátka smůlu. Vítejte v jedenadvacátém století.

Sněhurka není žádná naivka. Ví, kdy je čas přestat vzdychat a chopit se meče.Nekoná se tak žádný pokus o její otrávení zlou královnou, ale militantní výcvik děvčete bandou loupeživých trpaslíků. Já vím, že v původní verzi pečovali o poklady země. Moderní je pečovat o poklady cizí a tak na chůdách přepadávají pocestné. Jsou to mužíčci bezskrupulózní a  nikoho ani nepřekvapí Žrout (ano,i jména doznala úprav), který Sněhurku tónem čtvrté cenové balí. Partička je to povahově velmi pestrá.

Nevím, kolik ručníků propotila Julia Roberts v roli zlé královny, ale nákladní vagon určitě, neboť byla tahounem celého filmu. Jako Pretty woman na ulici leccos pochytila a to jí přišlo nyní vhod. Jako zlá královna byla totiž nejen ďábelská, ale i krásná, sexy a jedovaté jablíčko k nakousnutí, že by se otrávil kde kdo a rád. Koukalo se na ni zkrátka dobře.

 Zřejmě však  neposkytla filmařům slevu na svůj honorář . Jinak si neumím vysvětlit, že jim nezbylo na natáčení v adekvátních lokacích a museli si vystačit jen s kvanty počítačových krajinek a tunami umělého sněhu. Ten byl tak umělý, že i bosý princ se zapomínal občas  zatřást zimou. No, alespoň jim nenastydla Sněhurka v tom proklatě utaženém korzetu , který nezakrývala byť jen minimální hřejivou jupkou. Ale animátoři se rozparádili a tak jim zbylo i dost elánu na závěrečnou nestvůru připomínající draka z čínských talířů, kterého porazí, kdo jiný než: Sněhurka. Jenže na konci filmu se už moc nedivíte, že se finální scéna odehrává za němého princova přihlížení. On je vůbec tak nějak genderově zmatený a hrdina dost netypický.

Vlastně sama nevím, jestli je výsledná směska zmatená též nebo jen za každou cenu korektní.  Březový háj, útočiště trpaslíků, a dálný východ připomínající  zlaté kupole na zámeckých věžích svižně doplňuje temně londýnské podhradí, stráže v uniformách z Hvězdných válek, poněkud nerozhoupané princátko přicmrndávající správně rozjeté Xeně-Sněhurce s obočím jaké svět ani za Brežněva neviděl. Finální song ve stylu Bollywoodu prozradí tak národnost i skutečný vkus tvůrce…

Správně. Jsem kyselý ksicht odkojený Libuškou Šafránkovou a toužím po princích, kteří se bijí s draky a zachraňují křehule s královskou krví.

V temném kinosále jsem stihla po očku sledovat i své děti. Já už jiná nebudu, ale už kůli tomu měšci, o který mne oloupili  trpaslíci v pokladně multikina, bych chtěla filmu jedno přiznat. Byla to pohádka. Vtipná, barevná, kostýmově originální, americky ubreptaná, fantaskní, kouzelná a dobro zvítězilo nad zlem. Jo a byla svatbaJ Děti byly nadšené, bavily se a Sněhurka si je získala. Takže proč ne.

A nebojte. Amíci zkrátka těžko nějaký motiv opouštějí, dokud ho nevydojí. Takže už se stříhá Sněhule druhá, pro dospělé diváky milující pohádky. Přijde do kin letos na podzim . Bude tam spousta parádních korzetových kostýmů, upocených chlapů v brnění,  soubojů, mrtvol, koní a drsných exteriérů a gotických libůstek. … a zlá a po mládí toužící Charlize Theron.

Ať za fandy první nebo druhé Sněhurky pevně doufám, že si poté američtí tvůrci konečně najdou jiné téma.

PS: Víte, co se stane ze Sněhurky, když si šáhne na dráty vysokého vedení?    Popelka.

Autor: Kristina Salvetová | neděle 22.4.2012 7:40 | karma článku: 17,00 | přečteno: 1202x
  • Další články autora

Kristina Salvetová

Stará tlustá unavená , tady mě máte

Návrat do práce po mateřské je milník, který mnohé nažene hrůzu. Když svléknete pohodlné legíny, pocintané triko a přestanete se tvářit, že to, co je v noci pyžamo, je přes den ležérní outfit, bude to bolet. Nejinak je tomu u mě.

9.8.2023 v 16:33 | Karma: 20,54 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ona

Kristina Salvetová

Řeknu vám, co nikdy neřeknu

Taky jste měli jako malí větu, kterou Vaši rodiče často používali a vy jste je za to nenáviděli? A to dokonce tak, že jste si svatosvatě přísahali, že ji nikdy nepoužijete?

2.8.2023 v 9:44 | Karma: 12,20 | Přečteno: 333x | Diskuse| Osobní

Kristina Salvetová

Tak nám zavřeli poštu, paní Müllerová!

Jedni se radují, druzí rozčilují a třetí v nejistotě hledají, jestli se jejich pošta ocitla na black listu. Vláda se hájí záchranou státního prodělečného podniku a populisté se zaklínají seniory se složenkami.

31.3.2023 v 12:39 | Karma: 13,47 | Přečteno: 265x | Diskuse| Hyde park

Kristina Salvetová

Když jaro, tak drožďovou

Jarní únava přichází stejně nečekaně jako nevítaná návštěva a zůstává stejně dlouho. Kdyby to tak chtělo vypít kafe a odtáhnout. Záleží na pohoštění, které ke kávě připravíte. Já doporučuji drožďovou pomazánku. Odtáhnou všichni.

16.3.2023 v 15:09 | Karma: 18,65 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ona

Kristina Salvetová

Jsem boomer a je mi fajn

Víte, jak se pozná, že jste boomer? Zeptáte se děti, co to vlastně znamená. Jako odpověď se vám dostane výčet vlastností, díky kterému stejně nepochopíte, proč jste pro ně fosilie, zatímco u vás je všechno v cajku.

1.3.2023 v 6:40 | Karma: 37,89 | Přečteno: 2746x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Považuji za ztracený den, kdy jsem nikoho nepobavila. Miluji život takový, jaký je a lidi, které v něm potkávám, jejich příběhy i přítomnost. A  také studené ovocné knedlíky, vůni tlejícího listí, kopretiny, letní rána a české filmy. Chutná mi cokoliv, co uvařil někdo jiný než já. 

 

Seznam rubrik