Milovaná i zatracovaná lída Baarová

21. 01. 2016 23:00:00
Do kin konečně přišel dlouho očekávaný snímek Filipa Renče Lída Baarová. Předcházelo i následovalo jej rozporuplné přijetí. Osud jedné ženy jež určilo blízké setkání s ďáblem.

Film se připravoval více než čtrnáct let a samotný režisér jej považuje za své vrcholné dílo. A ten má k tomuto cíli směle našlápnuto. Rozpočet byl na české poměry skutečně rozšafný ve výši 80 milionů. U filmové hudby se sešlo hvězdné a unikátní trio Soukup-Bílá-Osvaldová, což je samo o sobě zárukou kvality. Po této stránce není film divákovi skutečně nic dlužen. Když se řekne první republika, je to jasné spojení s módou. Róby tehdejších celebrit i dam z vyšší společnosti jsou nadčasové a dech beroucí i na černobílém plátně natož když je tvůrci převedli do barev s věrohodností a vůní starých časů.

Já vím, já vím...hudba, kostýmy....to je pořád ta omáčka okolo. Tak tedy řízneme blíž k jádru pudla přímo do hereckého obsazení. Pavel Kříž jako sám führer je po sérii „Básníků“ kupodivu přesvědčivý a romantického poetu fackovaného životem a láskami by v něm jeden pohledal. Bohužel je i poněkud komický. Ale pojďme k hlavním postavám. V roli mladé Lídy Baarové máme tu čest s Táňou Pauhofovou. Už od první tiskovky, kde byl záměr filařů obsadit tuto slovenskou herečku do hlavní role samotné Lídy, jsem byla na pochybách. Ty byly nakonec oprávněné. Ačkoliv jde o velmi půvabnou herečku a rozhodně talentovanou, tady mám potíže uvěřit. Postava je v jejím podání plochá a rezervovaná. Chtělo by to zkrátka drama v pohledu hlubokém jak studna kořeněné manýrou herečky,abychom mohli uvěřit v její lásku a bolest.

Poklonu tak vyseknu mužskému německy mluvícímu obsazení. Kdo fandil Kobře 11, tak určitě alespoň chvíli očkem a myšlenkou slintal po Gedeonu Burkhardovi. No jasně že ten s ohryzkem jak štíty Alp a očima, pro které se vyplatí zahnout nebo zabít. Chvíli také dělal páníčka komisaři Rexovi. Zde se setkal s Karlem Markovicsem. Tento rakouský herec se ve filmu objevil v roli samotného kulhavého ďábla ministra propagandy Josepha Goebbelse. Žádný fešák to rozhodně není. Stejně jako skutečná postava. Právě v jeho ošklivosti a neohrabanosti, která jiné tak odpuzovala, je skryta i neuvěřitelná inteligence a kouzlo.

Právě na bedrech těchto dvou herců spočívá klíč k celému příběhu. Gustav Fröhlich (Gedeon Burkhard) a Joseph Goebbles. Ten první znamenal velký filmový svět, který Lídě položil k nohám. Lesk filmové slávy, krásu a splněný sen. Ten druhý byl osudem. Zaplnil prázdná místa, která vznikla v okamžik, když všechno měla. Oba milovala.

Milovat ministra propagandy bylo výsadou i prokletím. Vír událostí nemilosrdně otočil karty. Z první ženy evropského filmu se stala vězenkyně odsouzená k opovržení a zatracení. Celý svět jí ležel u nohou a najednou neměla nic, jen holý život a ani ten nebyl jistotou. Když myslela, že už nemůže víc ztratit, osud jí dokázal, že je tomu naopak. Matka jí zemřela během výslechu, milovaná sestra spáchala sebevraždu. Otec vyměnil své zdraví za možnost interpelovat za její život u ministra.

I přestože ještě našla lásku a vrátila se k hraní, byť za hranicemi, byla navždy poznamenána. Zemřela roku 2000 v Salcburku opuštěná a zahořklá.

Dodnes je společnost rozdělena na dva nesmiřitelné tábory. Pro jedny je její vina stejná jako goebbelsovy zločiny. Pro druhé se jen zamilovala do nesprávného muže. Film nedává rozhřešení, nenutí k odpuštění, jen nabádá k pochopení.

Myslím, že každý bez ohledu na své postavení, majetek nebo úlohu v dějinách je ve své podstatě jenom člověkem. Se vším, co k tomu v dobrém i zlém patří. Na veřejně činné postavy je vždy hleděno okem přísnějším. To však z nikoho nedělá stroj na pravdu a ctnost.

Dovolte mi vidět Lídu Baarovou též jen a právě jako ženu. Nás někdy pronásleduje smůla. Dost často se zamilujeme a z toho,koho jsme milovaly a ctily , se nakonec vyhrabe prach sprostý sukničkář, podvodník a nebo se ve slabé chvilce přizná ke dvěma nemanželským dětem nebo pestrému trestnímu rejstříku. Lída z Prahy se mohla stejně jako jiné zamilovat do nějakého darebáčka. Nejkrásnější žena Evropy však potkala největšího ďábla NSDAP. Láska stejně jako mládí touží po velkém citu a žízní po životě ve všech jeho podobách.

Ne, nedovolila bych si nijak umenšovat nacistické zločiny a přímou odpovědnost jednotlivých funkcionářů za smrt milionů lidí. Ale dovoluji si přiznat Lídě Baarové lidskou stránku. Jen ona sama ví, do jaké míry je vina. A zda ji život dal i vzal tolik, kolik měl. Nechme to tak.

Film je každopádně zajímavý. I když očekávání trochu předčilo výsledek, nejsou to vyhozené peníze. Je to rozhodně událost No1 letošní české filmové sezóny.

Autor: Kristina Salvetová | čtvrtek 21.1.2016 23:00 | karma článku: 9.36 | přečteno: 579x

Další články blogera

Kristina Salvetová

Stará tlustá unavená , tady mě máte

Návrat do práce po mateřské je milník, který mnohé nažene hrůzu. Když svléknete pohodlné legíny, pocintané triko a přestanete se tvářit, že to, co je v noci pyžamo, je přes den ležérní outfit, bude to bolet. Nejinak je tomu u mě.

9.8.2023 v 16:33 | Karma článku: 20.32 | Přečteno: 511 | Diskuse

Kristina Salvetová

Řeknu vám, co nikdy neřeknu

Taky jste měli jako malí větu, kterou Vaši rodiče často používali a vy jste je za to nenáviděli? A to dokonce tak, že jste si svatosvatě přísahali, že ji nikdy nepoužijete?

2.8.2023 v 9:44 | Karma článku: 12.20 | Přečteno: 320 | Diskuse

Kristina Salvetová

Tak nám zavřeli poštu, paní Müllerová!

Jedni se radují, druzí rozčilují a třetí v nejistotě hledají, jestli se jejich pošta ocitla na black listu. Vláda se hájí záchranou státního prodělečného podniku a populisté se zaklínají seniory se složenkami.

31.3.2023 v 12:39 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 250 | Diskuse

Kristina Salvetová

Když jaro, tak drožďovou

Jarní únava přichází stejně nečekaně jako nevítaná návštěva a zůstává stejně dlouho. Kdyby to tak chtělo vypít kafe a odtáhnout. Záleží na pohoštění, které ke kávě připravíte. Já doporučuji drožďovou pomazánku. Odtáhnou všichni.

16.3.2023 v 15:09 | Karma článku: 18.65 | Přečteno: 344 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 953

Považuji za ztracený den, kdy jsem nikoho nepobavila. Miluji život takový, jaký je a lidi, které v něm potkávám, jejich příběhy i přítomnost. A  také studené ovocné knedlíky, vůni tlejícího listí, kopretiny, letní rána a české filmy. Chutná mi cokoliv, co uvařil někdo jiný než já. 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...