Nic tak spolehlivě nerozdělí poklidné soužití jako pomazánka z kvasnic. Prvotní polarizace skupin odpůrců a milovníků proběhne již při zmínce o nápadu uvařit tuhle záležitost. Názory kulminují během vaření a následně již zůstávají v domácnosti přítomni pouze skalní fandové tohoto pokrmu.
Kdo zná, ví, že kvasnice jsou jedinečnou zásobárnou vitamínů B. Když si krajíc chleba se zmíněnou pomazánkou posypete například naklíčenou řeřichou nebo jemně nasekanou pažitkou, získáte vitamínovou bombu. Odpůrci trefně poznamenají, že zmíněná pomazánka vypadá jako obsah žaludku ještě dřív, než se do něho dostane a voní jako něco, co už někdo v žaludku měl a s díky to vrátil.
Drožďovou pomazánku můžete jen milovat nebo nenávidět.
Nezaměnitelné aroma kvasnic lze například v kynutém těstě dobře ignorovat. Je neznatelné a během pečení jej snadno přebije libá vůně těsta a případné sladké či slané náplně a koření. Pokud na dozlatova osmaženou cibulku mrsknete několik kostek čerstvého droždí.....čím více, tím lépe, říkáme my fajnšmekři...je vůně tak intenzivní, že začnou z rohů kuchyně odpadávat pavouci a kočka chce dobrovolně ven.
"Ahoj, něco tu zdechlo, nebo proč to tu tak smrdí?" poznamenají děti, když přijdou ze školy a pro jistotu přepočítají domácí zvířata. Dcera v hrůze přeryje hobliny v teráriu a teprve, když zjistí, že myš, kterou opět zapomněla nakrmit, ještě žije, jde zkontrolovat kuchyň. "Proboha, proč to neuvaříš, až někdy nebudeme doma? "
"Mamííí, na tý pánvi se něco zkazilo, nebo to je večeře?" Nutno poznamenat, že to slýchám i jindy a ne jen v situaci, když vařím drožďovou.
Manžel neříká nic, jenom si na chleba namaže něco jiného. Asi mě má rád. Pomazánku rád nemá. Přiznal se mi před dvěma týdny. Poprvé za tu dobu, co jsme spolu.
Já ho miluji a pomazánku rovněž. Dělám ji zpravidla dvakrát do roka. Na jaře a na podzim, kdy mám pocit, že nějak vadnu nedostatkem slunečního svitu.
Jestli chcete zkusit, kdo s vámi doma po tomhle vydrží, nebo jednoduchou zbraň proti jarní únavě, není nic jednoduššího. Na osmaženou cibulku hoďte čerstvé kvasnice co libo. Až se roztečou, zahustěte několika vajíčky, zhruba jedno na dvě až tři kostky droždí. Můžete přidat něco zeleného. Třeba kousek pórku najemno. Sůl, pepř a jde se na to.